Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Amper drie jaar na zijn lancering krijgt de Mazda CX-60 een update. Die spitst zich vooral op het chassis toe. Kan de Japanse SUV een vuist blijven maken tegen de - vaak Europese - concurrentie?
In het kort
De Mazda CX-60 maakte een goede indruk toen hij in 2022 werd gelanceerd... behalve wat zijn comfort betreft! Omdat het atypische Japanse merk naar zijn klanten luistert, heeft de SUV een reeks chassisaanpassingen ondergaan om ervoor te zorgen dat hij zijn passagiers in comfort hult. Nou ja, bijna...
De Mazda CX-60 is een mijlpaal voor Mazda. Hij had de eer om een nieuw achterwielaangedreven platform, een ongelooflijk zuinige 6-cilinder dieselmotor en Mazda's eerste plug-in hybride te introduceren. Toch krijgt hij al na twee jaar een update.
Exterieur
Aan de buitenkant moet je zoeken naar verschillen. Het is simpel: tenzij je kijkt naar een model met de nieuwe carrosseriekleur Zircon Sand, verandert er niets! Het resultaat is een SUV van 4,75 m met de proporties van een achterwielaangedreven auto (lange motorkap en korte overhang vooraan).
De CX-60 heeft ook Mazda's nieuwe Kodo-design, met gladde oppervlakken en goed afgewerkte carrosserie-elementen. Niets is gespannen, niets is agressief, alles is verfijnd. Er is ook keuze uit wielen van 18 tot 20 inch.
Interieur
Aangezien dit slechts een kleine evolutie is, hoeven we niet veel veranderingen te verwachten. Het interieur is echter een voorbeeld van de CX-80, de grote broer van de CX-60. Het dashboard van de topversies van de Homura is nu bekleed met fijnkorrelig zwart kunstleer. Het is ook voorzien van donkerhouten sierdelen.
Net als voorheen is de andere topversie (Takumi) voorzien van beige nappaleder, licht houten afwerking en een prachtige stof met stiksels geïnspireerd op Japanse kunst. Qua technologie is er een groot 12,3-inch scherm op het dashboard dat een eenvoudig infotainmentsysteem weergeeft dat wordt bediend met een draaiknop. We hebben de goede oude tijd gemist van het indrukken en draaien aan knoppen...
Motor
Eindelijk komen we bij de veranderingen bij deze update. Nou ja, bijna, want de motoren zijn ook niet veranderd. De eerste is de 327 pk sterke oplaadbare hybride, die een 2,5-liter viercilinder benzinemotor combineert met een elektromotor in de 8-versnellingsbak. De 17,8 kWh batterij zorgt voor een actieradius van 63 km (WLTP).
Mazda blijft trouwens tegen de stroom in zwemmen, want jawel, de beroemde 3,3-liter 6-cilinder diesel blijft in de catalogus. Hij levert 200 pk met achterwielaandrijving of 254 pk met vierwielaandrijving. Dankzij de 48-volt hybridisatie en geavanceerde verbrandingstechnologie die op magie lijkt, verbruikt dit grote dieselblok slechts 5,0 liter/100 km.
Tot slot komen we bij de veranderingen in deze update: het chassis. De CX-60 kreeg kritiek omdat het onderstel te stevig was en te weinig comfort bood. Daarom hebben de ingenieurs de double wishbone-voorwielophanging met geoptimaliseerde geometrie verfijnd en de achterwielophanging gewijzigd. De CX-60 heeft nu geen stabilisatorstang meer aan de achterkant, maar Mazda compenseert dit met stevigere veren en zachtere dempers.
Rijgedrag
Zodra je begint te rijden, merk je dat Mazda's werk aan de ophanging zijn vruchten afwerpt. Terwijl de oude CX-60 sprong bij de kleinste oneffenheid in de weg en stevig was bij zware compressie, is de nieuwkomer veel zelfverzekerder. De achterkant zakt meer door, maar alles blijft briljant onder controle. Bovendien verliest de CX-60 niets van zijn rijdynamiek.
Deze onderstelwijzigingen zijn zeer welkom, maar maken de CX-60 niet de meest comfortabele auto in zijn segment. Er zijn immers grenzen aan de capaciteit van schroefveren en passieve dempers. Toch vraagt deze Japanse SUV om een soepele rijstijl, wat het brandstofverbruik ten goede komt. Ons dieselmodel verbruikte gemiddeld 5,3 liter/100 km voordat we de bergen beklommen. Een hele prestatie voor zo'n groot beest, al zeker met een 3.3-liter zes-in-lijn voorin...
Prijs
Hoewel het comfortniveau van de Mazda CX-60 is verbeterd, wordt de prijslijst er niet beter op. Het instapmodel (200 pk, RWD) begint bij € 51.690, terwijl de plug-in hybride minimaal € 55.290 vraagt. Zoals altijd zijn de instapmodellen van Mazda redelijk goed uitgerust.
Conclusie
Mazda verfijnt de CX-60 die al bij zijn lancering in 2022 hoge ogen wierp. Met nog meer rijcomfort als resultaat. De 3.3-liter zes-in-lijn diesel blijft een verborgen parel die gefnuikt wordt door de Belgische fiscaliteit.