Opel haalt zijn GSe-benaming van onder het stof voor de Astra en Grandland. Deze keer staat de ‘e’ niet voor ‘Einspritzung’, maar voor ‘elektriciteit’. Jawel, de sportieve Opel-modellen zijn voortaan plug-inhybrides. Maar de Duitsers bewijzen meer te bieden dan alleen verpakking.
De Opel Astra is volledig vernieuwd, en dat zal je geweten hebben. Hij ziet er beter uit dan ooit en krijgt eindelijk stekkerhybrides en een elektrische versie. Autoscout24 voelt de Hybrid 180 aan de tand.
Komt Opel met een nieuwe Astra, dan is het maar een kwestie van tijd voor die ook als break in de catalogus komt. Blijft die Sports Tourer onder kersvers moederhuis Stellantis even veelzijdig? Wij deden de test.
De Opel Astra krijgt voor het eerst sinds het Stellantis-tijdperk een make-over . Hij komt niet alleen met een opvallend nieuw design en state-of-the-art technologie, maar ook met zijn eerste plug-inhybride aandrijflijn.
Als de verbrandingsmotor verdwijnt, hebben old- en youngtimers dan een toekomst als EV? Opel deed de oefening al eens met deze unieke Manta GSe ElektroMOD.
De tweede generatie van de Opel Mokka doet het voortaan zonder X. Hij breekt met de tradities van het merk door zijn opvallende stijl, nieuwe technologie en elektrische aandrijflijn.
De Opel Corsa is teruggekeerd onder gunstig Frans gesternte: dat van de PSA-groep. Dat levert hem een nieuwe technische basis en zelfs een volledig elektrische versie op. In deze Duitse verpakking huist een batterij van 50 kWh en een rijbereik van 330 kilometer. Wat levert dat op?
Moeten alle nieuwe Audi's elektrisch zijn? Nee hoor, het bewijs: de nieuwe Audi A6 komt ook terug met benzine- en dieselmotoren. Bovendien begint hij zijn carrière als Avant stationwagen.
De Dacia Bigster geeft het goedkope Roemeense merk een geheel nieuwe dimensie. Hij is groter, praktischer en comfortabeler. Maar is hij ook duurder geworden? Autoscout24 doet de test.
Amper drie jaar na zijn lancering krijgt de Mazda CX-60 een update. Die spitst zich vooral op het chassis toe. Kan de Japanse SUV een vuist blijven maken tegen de - vaak Europese - concurrentie?