Meer comfort biedt ook de onder handen genomen dieselmotor De nieuwe Hilux 3.0 D-4D is uitsluitend met dubbele cabine en vierwielaandrijving leverbaar. Zo biedt de 5,25 meter lange pick-up ruimte aan vijf passagiers, waarbij het zitcomfort achterin niet aan dat van SUV’s en al helemaal niet van limousines kan tippen. Ook de bij de Executive-versie horende luxekenmerken zoals leren bekleding, stoelverwarming en DVD-navigatie kunnen niet verdoezelen dat men nog steeds in een utilitair voertuig zit. Desalniettemin is de Toyota fijner ingericht dan zijn concurrenten Mitsubishi L200, Nissan Navarra, Mazda BT-50 en Ford Ranger.
Het laadoppervlak meet zo’n 1,5 vierkante meter. Dat is handig als je grote sportapparaten of smerig en groot werkgereedschap wilt transporteren. Als reisauto is de Hilux echter ongeschikt, vanwege het ontbreken van een normale bagageruimte.
Grote viercilinder
Ondanks een cilinderinhoud van maar liefst 3,0 liter, is de grootste Hilux-diesel een viercilinder, die maximaal 171 pk vermogen en tot 343 Nm koppel opbrengt. En dit geeft de motor flink wat te doen als je bedenkt dat de auto 2 ton weegt. Van 0 tot 100 km/h duurt officieel maar twaalf seconden, maar met name op hellingen zou je nog wat meer trekkracht wensen. De geluidsisolatie van de motor zou ook zeker beter kunnen zijn – in een Land Cruiser werkt de motor bijvoorbeeld duidelijk stiller.
Het rijgedrag op de straat is probleemloos, de besturing verrassend nauwkeurig en het chassis ronduit comfortabel. En dat, terwijl er achter vanwege de zo groot mogelijke bijlading een starre as en bladveren zijn ingebouwd. De 3.0 D4-D wordt standaard met een handmatige vijfbak geschakeld, naar wens is een viertrapsautomaat leverbaar.
Luxueuze inschakelbare vierwielaandrijving
In principe is het topmodel uitgerust met een bijschakelbare vierwielaandrijving die tot een snelheid van 80 km/h kan worden geactiveerd. Aan de achteras werkt een torsiedifferentieel met zelfstandige differentieelgrendel en wielslipbegrenzing, het voorasdifferentieel is voorzien van een automatische vrijloop.
Met deze terreineigenschappen kan de Hilux zelfs de slechtste omstandigheden met gemak aan. De bodemvrijheid bedraagt meer dan 29 centimeter, de hellingshoek 23 graden, de voorste vrijloophoek 30 graden en de achterste vrijloophoek 23 graden. Buitengewoon goed is de waterdiepte van maximaal 70 centimeter – een Mercedes G-klasse bereikt al bij een waterdiepte van 50 centimeter zijn grenzen.
Conclusie
Ondanks de nieuwe motor in het topsegment en een opgewaardeerde uitrusting zal de Toyota Hilux het als vanouds moeilijk houden op de West-Europese markt. Er zijn nou eenmaal te weinig dwingende redenen om hier met pick-ups rond te gaan rijden. Klanten die echt een terreinwagen met laadvlak nodig hebben, hechten daarentegen mogelijk minder aan luxekenmerken als leren bekleding en DVD-navigatie. Zelfs als lifestyle-statement zal een hoogwaardige pick-up het moeilijk krijgen, want door het ontbreken van een kofferruimte is zelfs een korte vakantie met gezin onmogelijk.
In vergelijking met zijn naaste concurrenten van Mitsubishi via Nissan en Mazda tot aan Ford is de Hilux uitgesproken comfortabel, hoogwaardig afgewerkt en goed gemotoriseerd.