Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volkswagen Caddy: de perfecte allrounder?

Na 17 jaar werd de Volkswagen Caddy vorig jaar eindelijk volledig vernieuwd. Kan de bestelbreak nog potten breken in deze SUV-tijden?

Zeventien jaar. In autotermen betekent dat zoveel als de prehistorie. Want hoewel hij in 2010 en 2015 een facelift kreeg, dateerden de fundamenten van de vorige Volkswagen Caddy al van... 2003. Het platform was bijvoorbeeld nog verwant met dat van de vijfde generatie Golf (we zitten nu aan de achtste generatie), en sindsdien is er in autoland natuurlijk het een en ander veranderd. Denk maar aan (r)evoluties op vlak van veiligheid, aandrijvingen en infotainment.

AS24 Volkswagen Caddy 2021 rijdend voor

Verleidelijke stijl

Vorig jaar maakte de Volkswagen Caddy dus een flinke sprong voorwaarts: hij luidde zijn vierde generatie in. Die gebruikt het MQB-platform van de meest recente Golf, en dat geeft hem recht op heel wat nieuwigheden die je nog nooit eerder tegenkwam op de Caddy. Maar de hamvraag is natuurlijk of die nieuwigheden het grote publiek nog warm kunnen maken voor een bestelbreak. In 2003 beleefde dat segment immers nog hoogdagen, wie anno 2021 op zoek is naar een hoge zitpositie en veel ruimte, kiest – al dan niet terecht – voor een SUV.

Toch doet de nieuwe Caddy flink zijn best om te verleiden. Zijn lijnenspel volgt de hedendaagse, frisse Volkswagen-designtaal die je onder meer kent van de huidige Golf, met strakke lichtblokken, ledstrook tussen de koplampen en volledig uitgespelde naam op de achterklep. Optioneel is er zelfs een groot glazen panoramadak, dat het interieur doet baden in een zee van licht. Dat interieur volgt eveneens de krijtlijnen die de huidige Golf heeft uitgezet. In de hogere uitvoeringen krijg je bijvoorbeeld een digitaal instrumentenpaneel, en met de 10 duim grote uitvoering van het infotainmentscherm vloeit dat als “Innovision Cockpit” naadloos in elkaar over.

AS24 Volkswagen Caddy 2021 rijdend achter

Voor- en nadelen

De stijl van de Caddy heeft zijn voor- en nadelen. De rijpositie is opnieuw aangenaam hoog, het ruimtegevoel is ongeëvenaard, zeker met een panoramadak – letten jullie op, SUV’s? - en de zijdelingse schuifdeuren maken in- en uitstappen altijd makkelijk. Aan de andere kant betekent de nieuwe stijl van het dashboard dat je voor bijna alle functies aangewezen bent op het touchscreen, en dat blijft een ergonomische misser. Tegelijk zwaait de achterklep nog steeds wat onhandig ruim naar boven open, maar je kunt ze optioneel vervangen door twee asymmetrische en zijwaarts openende deuren. Door de rand van die deuren heb je weliswaar geen volledig vrij zicht in je binnenspiegel. Kiezen of delen dus.

Maar goed, de binnenruimte maakt veel goed. De nieuwe Caddy meet 4,5 meter en krijgt een wielbasis die zo’n 8 centimeter langer is dan vroeger. Standaard krijg je drie zitplaatsen achteraan, optioneel kun je nog voor twee extra zitjes kiezen. Ons advies: heb je die zeven zitplaatsen nodig, ga dan voor de 4,85 meter lange Caddy Maxi met langere wielbasis. De gewone Caddy biedt met zijn vijf zitplaatsen een royale 1.213 liter aan kofferruimte, die je uiteraard kunt maximaliseren door de zetels op te klappen. Dat kan in een handomdraai, met iets meer krachtpatserij kunnen ze er ook helemaal uit.

AS24 Volkswagen Caddy 2021 interieur

Adem onderin

Wij reden onze testrit met de enige mogelijke benzineversie. Dat is de 1.5 TSI-viercilinder, die 114 pk en 220 Nm sterk is. Standaard is hij gekoppeld aan een manuele zesbak, voor een lichte meerprijs – en in het geval van onze testwagen – is hij er ook met een DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven verzetten. In de praktijk blijkt die motor prima te voldoen voor dagelijks gebruik, maar met het hele gezin en bagage wat adem tekort te komen. Dat komt vooral doordat het koppel vrij laat wordt vrijgegeven en de DSG-versnellingsbak geprogrammeerd is op zo snel mogelijk opschakelen en zo weinig mogelijk te verbruiken.

Dat lukt maar deels. Want hoewel Volkswagen aan de luchtweerstand van de Caddy heeft gewerkt, vangt de bestelbreak door zijn hoge koetswerk nog steeds wat wind. De opgegeven 6,7 l/100 km haalden wij bijvoorbeeld niet: we kwamen uit op 7,9 l/100 km. Het rijcomfort is er wel flink op vooruit gegaan. Volkswagen verving achteraan de bladveren door een starre achteras. Helemaal perfect is het nog niet – het blijft tenslotte in de basis een bestelwagen – maar het scheelt. Ook de geluiddemping gaat erop vooruit.

AS24 Volkswagen Caddy 2021 rijdend profiel

Prijzen

Voor de nieuwe Volkswagen Caddy betaal je minstens 24.320 euro. Daarmee zit hij iets boven de prijs van de Citroën Berlingo, nog steeds de referentie in dit segment. Wil je optimaal profiteren van al het nieuws dat de Caddy te bieden heeft, dan loopt die prijs wel flink op. Het infotainment is bijvoorbeeld uitgebreid, met onder meer spraakbesturing, en ook de rijhulp is helemaal mee met de tijd. Maar die opties laten zich ofwel betalen, of zijn alleen beschikbaar in hogere uitvoeringen.

AS24 Volkswagen Caddy 2021 rijdend achter 2

Conclusie

De nieuwe Volkswagen Caddy laat zien dat een bestelbreak best nog hedendaags kan zijn. De vernieuwing doet hem deugd en maakt van deze gezinsvriend weer een moderne verschijning. Ruimte is nog steeds het codewoord, al gaat dat in het geval van de benzineversie gepaard met een hoog verbruik. En met een hoge prijs.

Pro

Voordelen

  • - Zeeën van ruimte
  • - Praktisch gebruiksgemak
  • - Verbeterd comfort
Contra

Nadelen

  • - Hoge prijs
  • - Verbruik kan beter
  • - Ergonomie infotainmentscherm

Volkswagen Caddy Style 1.5 TSI 114 DSG7 (2021)

  • Motor: 1.5 turbobenzine, vier-in-lijn
  • Vermogen: 114 pk
  • Koppel: 220 Nm
  • Overbrenging: 7-traps, dubbele koppeling
  • Topsnelheid: 182 km/u
  • Kofferinhoud: 1.213 l
  • Verbruik: 7,9 l/100 km (getest)
  • CO2-uitstoot: 153 g/km
  • Catalogusprijs: € 32.400

Klaar voor de volgende stap?

Artikel delen

Alle artikels

Volkswagen ID.7 review

Test: Volkswagen ID.7, Passat of Phaeton? (2023)

Autotests · Volkswagen
VW Golf Variant (2023) banner

Test: Volkswagen Golf Variant 1.5 eTSI, de rationele gezinsvriend? (2023)

Autotests · Volkswagen
Volkswagen Amarok (2023) banner

Volkswagen Amarok: van het ene avontuur in het andere

Autotests · Volkswagen
Ontdek meer